3 Haziran 2009 Çarşamba

Los Angeles Lakers - Orlando Magic

Eveeet.. Sonunda geldik bu büyülü arenaya. Nba Finalleri.. Lakers'ın sezon başından beri burada olacağı tahmin ediliyordu. Ancak işin diğer kısmı konusunda Magic pek tahmin edilebilir bir isim değildi. Cavs yada Celtics Doğu'dan gelecek finalist için en güçlü iki adaydı ancak bu iki takımı da Magic basketboluyla adeta denize döktü ve kazıyarak, basketbol oynayarak finallere çıktılar.

Buraya kadar gelmeleri büyük başarıdır. Özellikle Celtics önünde 3-2 geriye düştükten sonra, moralman çöküntü yaşamadan seriyi çevirmek, Cavs serisine yorgun ve 20 sayı farkla başlayıp buna rağmen adeta basketbol dersi vererek Doğu'nun en büyüğü olmak kolay işler değil. Başarıları fazlasıyla takdiri hak ediyor Orlando'nun. Tabi bu başarıda en büyük pay sahiplerinden birinin bir Türk olması da bizleri fazlasıyla gururlandırıyor. Hidayet'i finallerde izleme şansına sahibiz bu sene. Hem de takımda topu elinde tutan, sorumluluk alan biri olarak, sadece biz değil tüm dünya ile beraber izleyeceğiz Hidayet'i.

Guard rotasyonundan başlayalım. Öncelikle Nelson'un dönme ihtimali var ve ciddi ciddi konuşulmakta ilk maç öncesinde. Hazır mı sorusunun cevabı net değil avantaj yada dezavantaj mı olacak bu Magic'e göreceğiz. Ancak karşısında son yılların en kötü performansını sergileyen Fisher'ın olması hem Nelson için hem de Alston için oldukça önemli olacaktır. Lakers'ın yapısında guard önemli değil özellikle hücumunda ancak savunma da iş değişiyor. Savunma da bir şekilde rakip guard gelip Fisher'a karşı kariyer maçı oynayabiliyor. Orlando'nun fazlasıyla ekmek yiyebileceği bir nokta ve seri boyu Fisher'ı zorlamaları gerek.

Şutör guard'lara gelelim. Orlando eğer Lebron'a yaptığı gibi Kobe'yi de durdurmaya çalışmaz ve savunmasını yan parçalara uygularsa gayet başarılı olabilir. Zaten o sistemde bile LeBron'a karşı inanılmaz oynayan Pietrus tüm gözlerin üzerine çevrilmesini sağladı. İlk beş başlayacak isim bu seride de Lee olacaktır. Henüz çaylak bir ismin play-off'ta bu kadar iyi oynaması sürpriz bir olay. Bir iki maçlık değil katkıları her maç elinden geleni ypıyor, ceza şutları konusunda tehlikeli. Ancak işin savunma yönünde özellikle de ligib en iyi oyuncularından birisine karşı ne yapacak orası muamma. Pietrus'u henüz ilk dakikalarda bile kenardan gelirken görebiliriz. Kobe'yi mümkün olduğunca yavaşlatmaya çalışacak Magic. Pietrus, Kobe'nin önünde durur ve içeri drivelarını engellerse avantaj sağlayabilirler. Ancak yine de bu bölgede avantaj sarılarda.


Kritik eşleşme sf pozisyonunda olacak. Ariza ve Hedo.. Hedo muhtemelen pozisyonuna rağmen buraları en iyi bilen isim olarak genelde rakip sahaya topu taşıyan isim olacaktır. Zaten onun saha görüşü ile verdiği paslar oynattığı oyun cidden inanılmaz. Oldukça başarılı bu konuda Hedo. Onun varlığı bile Orlando'nun nefes almasını sağlayabilen bir etmen. Ego sorunu da yok. Gelir oyununu oynar şut kullanmak önemli değil onun için. Bu seri de de karşısında zorlu bir isim var. Trevor Ariza Lakers'ta en büyük çıkışı yapan isim bu sezon. Özellikle ceza şutları konusunda oldukça meziyetli. Savunmada da aklı ile rakibine zor anlar yaşatan biri. Hedo için kolay eşleşme olmayacak ancak benim tahminim Hedo'yu oyunun büyük bölümünde özellikle son çeyreklerde Kobe'nin alacağı.

Serinin en kritik eşleşmesi ise Lewis-Gasol eşleşmesi olacak benim gözümde. Çünkü savunma konusunda iki takımında bu isimlere verebileceği cevap yok. Durdurulan isim belki de o gece maçı kaybettirecek takımına. Gasol'un fizik üstünlüğü yadsınamaz Lewis'e karşı. Özellikle onun saha görüşü sayesinde kendinden kısa oyunculara karşı oldukça faydalı olduğunu biliyoruz. Alçak post'ta bire bir yakaladığında affetmeyecektir Gasol. Lewis'in savunma kısmında Gasol'e dur diyebileceğini sanmıyorum. Gerek orta mesafe yeteneği gerek pas yeteneği gerek basketbol bilgisiyle Gasol ön plana çıkıyor. Ancak Magic hücumuna döndüğümüzde Lewis'in de ayrı avantajları var. Bir kere Lewis dış şutları seven bir uzun. Hani bir 4 numara değil de 3 numara özellikleri bulunan bir isim. Bu Gasol'u fazlasıyla zorlar. Eğer Gasol Lewis'i dışarılara kadar takip ederse Howard pota altını duman eder bırakır. Hangi takımın savunma da bu iki isme daha çok cevabı varsa o takım avantajlıdır benim gözümde.

Gelelim pivot kısmına. Howard gösterdi ki faul yüzdesini finallerde oldukça yukarıya çekti. Durdurulması için faule başvurulmaması gerek. Howard potaya yakın topu eline aldığında durdurulması çok zor bir isim. Lakers'ın onu potadan uzak tutması gerekecek. Bynum ise Lakers'a bu sezon play-off'ta aman aman katkı sağlayamadı. Henüz 21 yaşında ve ilk play-off'u. Onda da tecrübe eksiklikleri var ancak bu eksiklikleri takımdaki diğer elemanların kapattığını söylemek gerek. Onun yapacağı tek şey Howard'ı potadan uzak tutmak ve hücumunda ise ekstra katkılar vermek olacaktır. Sadece Howard'a odaklanmalı maç boyunca..

Bench desteğine bakacak olursak şüphesiz Orlando adına en önemli isim Pietrus olacak. Eğer Nelson dönüş yaparsa ki zaman zaman Hedo'nun da guard oynadığını düşünürsek A.Johnson'a fazla süre şansı olur mu bilemem ancak olursa da yine Fisher'a karşı sırıtmayacağı kesin. Bunun dışında Howard faul problemine girerse Gortat gibi savaşçı bir isim var ancak onun da ne yapacağı günden güne değişmekte. Pek güvenilmesi gereken bir isim olmadığı aşikar.

Lakers tarafına baktığımızda Odom'un adını söyleyebiliriz bench konsunda. Özellikle Bynum olurda faul problemi yaşarsa Howard karşısında bol bol sahada görebiliriz onu. Bu da Lakers'ı fiziksel açıdan oldukça zor bir duruma sokacaktır ancak Odom'un Denver'a karşı oynadığı son iki maçta oldukça umut verici finaller için. Fisher'ın yedeği olarak Farmar ve Brown var. Özellikle Shannon Brown büyük atılım yaptı son dönemde. Farmar'ın değil de Brown'un daha fazla süre alması taraftarıyım.

Yer yer Lakers yer yer de Magic avantajı eline alıyor pozisyonlarda. Oldukça güzel ve seyir zevki yüksek bir seri olacağı kesin. Eee biz de Hedo dolayısıyla farklı bir gözle izleyeceğiz bu sezonki finalleri. 2-3-2'lik serinin deplasman takımına daha fazla avantaj yarattığını düşünsem de üst üste 3 maç almakta biraz zor gibi geliyor Magic için. Bu yüzden kazanmak istiyorlarsa 2-0 ile dönmemeleri gerek Florida'ya. Staples'ta maç çalmanın bir yolunu bulmalılar. Lakers ise geçen sene başına gelenlerin ardından -özellikle 4.maç- bu sene ayrı bir motivasyonla çıkacak finallere. Kağıt üstünde de favori konumundalar ancak Orlando buraya gelene kadar bir bir o kağıtlarda yazılanları yanılttı. Bakalım hangi testi kırılacak hangi takım yüzüğü elde edecek?
Seri hakkında net bir tahmin yapmıyorum. Sadece ekran karşısına geçip zevkini çıkarmaya çalışacağım. Ancak 7. maça kalmadan 6. maçta bir tarafın işi bitireceğini tahmin ediyorum. Haydi başlıyoruz..

Seri için yukarıya ankette açtık. İkinci maç başına kadar anket sürecek. Bakalım takipçiler hangi tarafta ? Mvp seçimim tamamiyle apaçi'dir :)

Tahmin: 4-2 Lakers-Magic
Mvp: Kobe Bryant -Lakers-
Hedo Turkoğlu - Magic-

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...