8 Ekim 2010 Cuma

Genç Pivotlara Övgü


Nba'de bu sezon ilk yılını geçirecek olan iki pivotumuz Semih Erden ve Ömer Aşık ile ilgili Amerikan basınında şimdiden övgü dolu sözler yazılıp çizilmeye başlandı.

Semih Erden iki gece önce Sixers maçında 24 dakika ile Celtics'te en çok sahada kalan isim olurken 13 sayı 5 ribaunt ve 2 blokla oldukça verimli bir performans sergilemişti. Bugün oynanan Nets maçından sonra açıklamalarda bulunan Semih 'Elimden geleni yapmaya hazırım. Önümde Shaq, Perkins ve Jermaine gibi kaliteli uzunlar var ve benim bu isimlerden öğreneceğim çok şey var.' diye konuştu. Ayrıca Sixers maçında heyecanını bir kenara bırakarak verimli oynamaya çalıştığını belirtti.

Semih'e özellikle aynı pozisyonda oynayan ve Nba'in renkli yüzü Shaq'tan da övgüler geldi. Semih'i kardeşi gibi gördüğünü belirten Shaq, Garnett ile beraber Semih'e öğretecek çok şeyleri olduğunu belirtti. Celtics koçu Doc Rivers'ta Semih'i yüksek basketbol bilgisi (!) konusunda öven isimlerdendi.
Ayrıca Semih gibi Chicago forması altında şu ana kadar iki maça çıkan Ömer'de övgü alan isimler arasında. Nba.com'da yazılan ve iki pivotumuzu öven 'Genç Türkler Yardıma Geldi' başlıklı makalede de Bulls Gm'sinin Ömer hakkında şu sözleri bulunuyor. 'Ömer'in NBA'de çok parlak bir geleceğinin olduğunu düşünmemizi sağlayan en büyük neden yeteneği ve karakteri. Ömer, çalışma ahlakı en üst düzeyde olan harika bir çocuk. Sürekli öğrenmek istiyor ve kendisini geliştiriyor. O yüzden bu ligde başarılı olacağına inanıyorum.'

7 Ekim 2010 Perşembe

Şampiyonluk Büyüsü


2009'da Hidayet'in de katkılarıyla finale kadar yükselen Magic'de geçtiğimiz yaz Hedo takımdan ayrılırken Carter takıma katılan isimdi ve bu sefer hedefler daha yüksekti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve doğu finaline kadar çok çok rahat gelmelerine karşın karşılarına Celtics gibi bir ekip çıkınca sudan çıkmış balığa döndüler.

Orlando'nun artık şampiyonluk istediği herkesçe biliniyor. Celtics'ten sonra Doğu'da LeBron'un da takımdan ayrılacağı kesinken mutlak güç olmayı bekliyorlardı ancak Heat'in üçlü koalisyonu kurması onların bu planlarını bozdu ve şimdi final için zorlu bir Doğu Konferansı'ndan geçmeleri gerekiyor. Aslında buna inceden de tepkililer. Nba Medya Günü'nde gerek Carter gerek Stan Van Gundy ve gerek Gm Otis Smith Miami'nin kağıt üzerinde üstün olduğunu esas oyunun parkede oynanacağını söyleyerek maydan okudular.

Şimdi bu yaz ne yaptı Magic? Öncelikle geçen yıl Hidayet'i kontrat bitiminde takımda tutamamışlardı. Bu sezon da Reddick ve Barnes gibi rotasyonda katkı sağlayan önemli oyuncuların kontrat senesiydi. Bu iki oyuncu il anlaşılacak mı yoksa takımdan ayrılacaklar mı merak konusuydu. Özellikle takıma Miami'den Q.Rich'in katılması ve Bulls'un Reddick'e çok ciddi bir teklifle gitmesi Reddick'in takımda kalma ihtimalini azaltıyordu. Üstüne Magic'in salary cap sınırında olması ve Reddick'e ödeyeceği kontratın aynısını da Nba Yönetimine ödeyeceği için parasal açıdan da sorun olarak gözüküyordu ancak herşeye rağmen Reddick takımda tutuldu. Barnes konusunda ise takım o kadar da ısrarı olmadı ve Barnes Lakers'ın yolunu tuttu.


Takıma gelen isimlere bakacak olursak guard rotasyonuna Duhon geldi. Kadroda zaten Nelson ve J-Will vardı. Üstüne bir de Duhon'u almak mantıksız olabilir ama kendi şutunu yaratabilmesi ve dış şutlarıyla Magic hücumlarına da alternatif üretebilecek kapasitede olması onun artı yönleri. Magic'in şutörleri yücelten sisteminde Richardson'un da sorun çekeceğini sanmıyorum. Richardson ayrıca takımda her türlü role de ayak uyduracak birisi. Yeri gelir savunma yapar yeri gelir ribaunt alır yeri gelir hücumda etkili olur.

Pg - Nelson / Duhon / J-Will
Sg - Carter / Reddick
Sf - Pietrus / Q-Rich
Pf - Lewis / Anderson / Bass
C - Howard / Gortat

Evet artık Orlando için dediğim gibi şampiyonluk baş hedef ancak hücumda Howard artı dört kısa kimi zaman ters tepebiliyor. Zaman zaman hücumda çeşitli varyasyonlara da girmeleri şart. Miami'ye karşı iddialı açıklamalarda bulundular ve şampiyonluk için oldukça iddialı açıklamalarda bulundular. Şimdi herkes merakla sahada neler yapabileceklerini merak ediyor, bekliyor. Aslında kadroya da bakacak olursak hemen hemen her pozisyonda gerek ilk beş gerekse benchten gelecek isim anlamında kaliteli isimler var ve Doğu'da yine başa güreşen takımlardan biri olacaktır Magic.

5 Ekim 2010 Salı

Kaan Mert's Fantasy Basketball

Sezon başlıyor. Yahoo'da bloga özel fantasy basketbol oyunu açtım. Katılmak isteyenler aşağıdan yorumla yada özelden bana ulaşsınlar ki bilgileri vereyim. 12 takımlı olacak lig ve draft tarihi de ligin başlamasından hemen önce 24 Ekim Pazar 22.00'da olacak.

4 Ekim 2010 Pazartesi

Sarı Lacivert Geceler


Indıana Danny Granger'ın varlığı ile Doğu'da play-off kovalayan ancak hiç bir zaman istediğini elde edemeyen bir ekip görünümündeydi. Uzun rotasyonu genç ve dinamik olan bunun yanında Murphy gibi bir ismi de barındıran Pacers'ta guard eksikliğinden dolayı arzulanan hedeflenen sonlar gerçekleşmiyordu.

Bu yaz gördük ki Pacers'ta değişim resman başladı. Draftta seçtikleri üç isim uzun rotasyonu için olunca Murphy için kapılara aralanmıştı. Ve aranan takas 4 takımın gidiği bir takas sonucunda bulundu. Murphy'yi Nets'e gönderen Pacers karşılığında Hornets'ten Collinson ve Posey'i alıyordu.

Şimdi Collinson'u şu kadroya katmak başarıdır. Collinson ile Pacers 3-4 yıla hatta belki de daha kısa bir zaman diliminde üst sıraları hedefleyen ciddi bir takım görünümüne bürünebilir. Zira Collinson geçen yıl Paul'un sakatlığında gösterdi ki en az Paul kadar yetenekli ve saha görüşü iyi olan bir guard. Onun kendini geliştirip kimliğini bulmasıyla Pacers'ın önü daha da açılacaktır. Yanında gelen Posey'de her güzelde bir kusur var sözünü doğruluyor. Collinson ile on numara hamle yapmış olan Pacers bu yenileme çabaları arasında Posey'in son sene kontratı ile uğraşacak. Belki kontrat senesidir oynar umuduyla izleyeceklerdir.

Pg - Collinson / Tj Ford
Sg - Rush / Jones / Lance
Sf - Granger / Dunleavy / George
Pf - Hansbrough / McRoberts / Posey
C - Hilbert / Foster / Rolle

Eh kimse şu kadrodan zaten önemli başarılar beklemiyor. Ancak beraber oynayıp bir-iki sene şöyle pişmeleri halinde can yakacak seviyeye ulaşabilirler. Zaten Hansbrough ve Hilbert gibi iki önemli potansiyeli olan genç uzunları varken Granger ve Collinson gibi guard-forvet ikilisine sahip olmakta oldukça önemli. Bunun yanında Granger'ın arkasından Dunleavy gibi biri gelecek ve skor açısından sorun yaşayacaklarını düşünmüyorum. Posey'de gerek hücumda katkıları gerekse yaşlanamsına rağmen savunmadaki sezgileri ile artı puanlar getirecektir takıma.

Bu sezon draft edilen Magnum Rolle ve Paul George'dan ayrıca ümitliyim Pacers adına. George zaten sırasına göre gelişim göstermesi beklenen bir oyuncu ama Rolle steal bir sçeim olmuş olabilir. Pacers'ın bu seneki hedefi alabileceği kadar galibiyet almak, takımın birbirine uyum sürecini çabuk atlatması, doğru ve düzgün basketbolu sahaya yansıtmaya çalışmak olmalı. Küçük bütçeli isen ayağını yorganına göre uzatıp hedeflerini de ona göre belirleyeceksin. Pacers bir iki sene şu kadro kemiğini bozmadan giderse bazı şeyler canlanabilir şehirde.

Nba Media Day: Güneybatı






3 Ekim 2010 Pazar

Bulls'a Boozer Şoku


Bu yazın en önemli hamlelerinden birini yaprak Boozer'ı kadrosuna katan Bulls'a kötü haber geldi. Boozer'ın sağ elinde kırık tespit edildiği ve ameliyat olacağı öğrenilirken yaklaşık 2 ay kadar basketbol oynayamayacağı öğrenildi. Yani bu demek oluyor ki Boozer ligin ilk bir ayını kaçıracak ve Aralık başı gibi takımdaki yerini alacak. Boozer'ın sakatlanması kötü ve üzücü bir haber ama uzun rotasyonunda Boozer gibi birinin eksikliğinde Ömer biraz olsun fazla süre de bulabilir.

Devrim Çocukları

3 yıl önce Durant draft edildiğinde Seattle Supersonics için gelecek parlak gözüküyordu. Oklahoma'ya taşındılar, bir şehri basketboldan uzak bırakırken basketbola aç bir şehri arkalarına aldılar. Durant'ın ardından Westbrook ve sonrasında da Harden'in takıma eklenmesi ile korkutucu bir jenerasyon oluşmaya başladı.

Her sezon üstüne biraz daha koyan ve tecrübelenerek ligde önemli işler yapmaya başlayan Oklahoma City geçtiğimiz yılın şampiyonu Lakers'a karşı play-off ilk turunda oynadığı basketbolla takdir toplamış ve ilerisi için umut vermişti. Draft gecesini hareketli geçiren Thunder bir takasa imza attı ve yine başarılı oyuncu seçimleriyle geleceğe yatırımını sürdürdü.

Draft gecesi yaptığı takasa bakacak olursak 32.sıra draft hakkını Heat'e veren Thunder hem 14 sıra öne fırlayarak 18.sıranın sahibi oluyor hem de All-Star 3 sayı yarışması şampiyonu apoleti bulunan ve Westbrook'un arkasında oynayabilecek şutlarıyla etkili olabilecek Daequan Cook'u kadrolarına katıyorlardı. Draft başlamadan karlı bir takasa imza atan Thunder draft süresince de hareketli takım oluyor ve Hornets'in 11.sıra seçimi Cole Aldrich'i takasla kadrosuna katıyordu.


Cole Aldrich pivot pozisyonu için Thunder'a oldukça ideal bir oyuncu. Belki ilk sene Kristic ve Aldrich dönüşümlü oynayacaklar ancak bir iki sene içinde Aldrich'in gelişimi ile ilk beşi alacağına garanti verebilirim. Draftta hareketli takımdı dedik Thunder için ki beş yeni oyuncu ile imzaladılar. Şu an ideal kadroyu nasıl kuracaklar bilmem ama ellerinde 18 kişilik bir kadro var. Belki bu sene bir iki çaylak gelişim ligine gidebilir ama bir kaç sene içinde Durant-Westbrook-Harden-Green dörtlüsüne arkadan gelecek gençlerin de katkıları ile çok tehlikeli takım olacaklar.

Pg - Westbrook / Maynor
Sg - Harden / Sefolosha / Cook
Sf - Durant / Petterson
Pf - Green / Collinson / Ibaka
C - Kristic / Aldrich

Daha şu potansiyel kadro dışında 6 tane daha isim var takım kadrolarında. Gerçi şu takımla bile bu sezon tehlikeli işler yapabilirler. Gençlerin yanında Kristic gibi Mo-Pete gibi iki tecrübeli ismin bulunması da artı avantaj olacaktır. Geçtiğimiz sezonu sayı kralı olarak tamamlayan Durant ise kendince mükemmel bir yaz geçirerek ligde artık iyice korkulması gereken bir oyuncu olduğunu gösterdi ve artık iyi den iyiye takım oldular. Özellikle bu yaz ona verilen maksimum kontratta takımın ona ne kadar güveniyor bunun bir göstergesi oldu. Thunder gelecek sezon, play-off'ta bir üst turu görmek isteyecektir. Son üç sezonda hep bir önceki sezonun üzerine koyarak gittiler ve şimdi geçtiğimiz yıldan tecrübeli bir takım olarak başarı çıtasını yukarı taşımayı hedefliyorlar. Bunu da başaracaklardır...

Nba Media Day: Pasifik








Dinazorların Çağı Bitti


Zamanında Carter'ın yok pahasına gidişinden sonra takıma gelen bir diğer süper yıldız Bosh'ta kontrat süresinin sona ermesinin ardından takımında kalmadı. Toronto seyircisi yine hüzünlü bir yaz geçirmiş oldu. Belki Hidayet'in takımdan ayrılmasını bir mutluluk kaynağı olarak görebilirler ama emin olsunlar biz de olaya mutlulukla bakıyoruz.

Sezon içinde zaten fazlasıyla çalkantılı dönemler geçiren ve coach'lığından sonuna kadar şüphe edeceğimiz Triano'nun yönetimi ile birşeyler yapma çabasında olan Raptors'un play-off vizesini kaybetmesinin ardından Bosh'un takımdan ayrılacağına garanti gözüyle bakılıyordu. Aslında burada suç birazda Colangelo'nun. Bir türlü onun etrafında şekillendireceği bir kadroyu kuramadı. Hidayet'e verilen kontrat da dahil olmak üzere bir çok garipsenecek kontrat verdi. Yani Raptors dönemi onun kariyeri açısından üst seviye bir iş olarak sonuçlanmadı.

Bosh'un yok pahasına gitmesinin ardından Hedo ve Calderon'u da takımdan yollayabilmek için bir takas planlandı. Ancak son anda Jordan'ın takası veto etmesi ile Calderon takımda kalırken takas Hedo&Barbosa üzerine oldu. Hidayet'in geçtiğimiz sezon çok kötü bir performans sergilediği doğru ancak başındaki coach'ın da burada büyük suçu vardır.


Şimdi Amir Johnson'a verilecek cidden komik bir kontratla başlıyoruz. Bosh'un ayrılmasından sonra Johnson'a 5 yıl 34 milyon dolarlık bir anlaşma sundular. Peki sonuç ne oldu Colangelo Johnson ailesinin yaşamını garantiye almış oldu bu kontratla. Amir Johnson'u Detroit dönemlerinden beğenirim. Fırsatçı ve savaşçı bir oyuncuydu ancak istatistiksel bakımdan ortalamaları çok düşük bir adama bu kontratı vermek bol keseden para saçmaktan başka bir şey değildir.

Biraz da Barbosa'dan bahsedelim. Hidayet takasında takıma kim dahil olsa sevinebilecek durumdaydı Toronto seyirisi. Barbosa'nın gelişi de onlar adına güzel bir hamle oldu aslında. Gerek ilk beş başlayıp sorumluluk alabilir gerekse benchten gelip Suns'ta yaptığı gibi oyuna aktive olabilen biri bu takım için önemlidir. Ancak Barbosa'nın gelişi ile geçen sezon yaptığı çıkışla beğeni toplayan DeRozan'ın süreleri kısalmaz.

Geçtiğimiz sezonu Olympiakos'ta tamamlayan Kleiza ile de anlaşan Raptors Bosh'tan sonra en azıdan uzun rotasyonunu da kontrol altına almaya çalışıyor. Avrupa basketbolunda geçtiğimiz sezon yıldız olan Kleiza iki sezon önce Denver'da da benchten gelerek önemli işler yapıyordu. Yani formunu sürdürmesi halinde her türlü Raptors'a katkı sağlayabilecek bir oyuncu.

Pg - Calderon / Jack
Sg - DeRozan / Barbosa
Sf - Kleiza / Weems
Pf - Johnson / Andersen / Davis
C - Bargnani / Aliabi / Dorsey

Kadroya bakacak olursak Raptors'un hiç bir oyuncusu belli bir seviyeyi atlayabilmiş oyuncu değil. Belki Calderon olabilir ama onun da belki sezon içinde bir takasla takımdan gönderilmesini bekliyorum. Bargnani'nin 4'ten kırma 5 oynatılma ısrarları sürerse pota altında bol bol tecavüze uğrayabilirler. Buna rağmen skorerlerin en azından şu takıma göre iyi olması sezon içinde fazladan 4-5 galibiyet getirebilir. Ancak şu kadrosuyla gelecek sezon çok umutlanmamaları gerekecek elbette özellikle...

Taurasi !!


Şu kadına Fener forması giydirmek bile büyük başarıyken kendisi Fenerbahçe için bu sezon ter dökecek. Wnba'in yıldızı olan ve kadın basketbolunda alabileceği her türlü kupa ve ödülün sahibi olmuş birini izlemek büyük keyif olacaktır bizler için... Taurasi'li Fenerbahçe'yi merakla bekliyoruz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...