18 Ekim 2008 Cumartesi

Rtük / Cnbc-e

Bugün bir haber gördüm Rtük tarafından uyarı almış Cnbc-e dizileri diye. İlgimi çekti buradan da paylaşmak istedim. Cnbc-e'nin avukatlarından Fikret İlkiz'in verdiği röpörtajın içeriğinde bu konu mevcut. Röpörtaj genelde Rtük ağırlıklı ama ben sadece Cnbc-e ile alakalı kısımlarını kestim..

- Family Guy adlı çizgi dizi RTÜK'den uyarı cezası aldı. Bu trajikomik değil mi?
- Dizinin, 20 Mart 2007'de yayınlanan bölümü cezaya konu olmuş ve Z bendine göre uyarı aldı ki; Family Guy, çocuklar için hazırlanmış bir çizgi film değildir.

- Bu yıl Emmy ödüllerine damgasını vuran dönem dizisi Mad Men'in uyarı alması da çok ironik değil mi?
- Kesinlikle. Dizi zaten 60'lı yılların çarpıklığını göstermek amacıyla çekilmiş.


Ve şimdi de bahsedilen Family Guy bölümünde uyarıya sebep olan sahneler..

Family Guy'ın uyarı alan bölümündeki diyaloglar:
Family Guy'ın uyarı alan bölümündeki diyaloglar:
- Evden uzaklaşmak iyi olurdu. Her ay bu zamanlarda Loretta teyzeyi adet teyzesi ziyaret eder, Loretta ay başlarında komik isimler takar.
- Tartıl, dilini çıkar, üstüne bir lolipop al.
- Hatırlat doktora öbür testisimin ne zaman ineceğini soralım.
- Postacı zili çalar kapıyı açanın üzerinde sadece şortu vardır. Glen postacıdan özür dileyerek içeri girer, şortunu çıkararak tekrar çırılçıplak dışarı çıkan Glen postacıya 'Benim de sana bir paketim var,' diyerek eliyle hareket yapar.
- Arabayla giderken direğe çarparak kaza yapar ve arabanın şişme kadın şeklindeki hava yastıkları açılır Glen ve Christi'nin yüzleri şişme kadının cinsel organı üzerine gömülür ikisi birden 'Harika, harika,' diyerek sevinirler.
- 3984 sayılı kanunun 4756 sayılı kanuna değişik 4. maddesinin Z bendinde belirlenen çocukların ve gençlerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların bunların seyredilebileceği zaman ve saatlerde yayınlanmaması ilkesine aykırı hareket edildiği söylenmiştir.

CNBC-e'nin uyarı almış bazı dizileri ve uyarı sebepleri

CNBC-e'nin uyarı almış bazı dizileri ve uyarı sebepleri
Angels in America: Eşcinsel konuşmalar ve eşcinselliğini doktoruyla tartıştığı bölüm sebebiyle 4 Z bendinden uyarı almış. Bilirkişi raporu olumsuz, mahkeme yine uyarıya karar vermiş. İptal için açılan dava reddedilmiş.
Nip/Tuck: 31 Temmuz 2005'te yayınlanan bölümü. Dr. Christian ve kız arkadaşı tatildeyken karşılaştıkları Dr. Merill, Dr. Christian'a kız arkadaşını çok beğendiğini ve kendisine vermesini istediğini belirtmiş. Bu konuşma, uyarıya sebep olmuş.
Rome: Dizide krala sunulmak üzere hazırlanan çıplak kadın uyarı sebebi olmuş.
Two and a Half Man: "Poponu öttürücem," diyaloğu uyarıya sebep olmuş.
Ghost Whisperer: Dizide Melinda'nın gördüğü hayaletlerin ürkütücü görüntülerle karşısına çıkmaları ve huzura erince öbür dünyaya geçmeleri uyarı sebebi. 22 Eylül 2007'de yayınlanan bölümü uyarı almış.
Madman: Sosyal yaşantıdaki çarpıklıklardan dolayı uyarı aldı oysa ki dönem dizisi, zaten 60'lı yılların çarpıklığını göstermek amacıyla yapılmış.
The O.C.: Dizinin bir bölümünde esrar içen bir gencin görüntüsü sebebiyle uyarı almış.
Carnival: Panayırda iki kadın dans ederken iki-üç saniye göğüslerini açıyorlar. Dizi bu sebepten uyarı almış.
Uyarı aldığı halde iptal davasının kazanıldığı örnek bir dava: South Park, 2001 yılında tanrının korkunç ve tiksinti uyandırıcı fare şeklinde tasvirinden dolayı uyarı almış ve iptal davası açan CNBC-e davayı kazanmış.
RTÜK tarafından uyarı almamış nadir CNBC-E dizileri: Prison Break, Heroes, Desperate Housewives, 24.




Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...