4 Kasım 2008 Salı

Iverson-Billups Takası Hakkında


Sezona başlayalı daha bir hafta olmadı lan.. N'oluyoruz.. Dün ortalık sakindi pc'yi kapattığımda az önce bir açtım ki ne göreyim. Iverson Denver'dan Billups ve Mcdyess karşılığında Detroit'e takas olmuş. Hoppalaa!! Cidden nerden çıktı diyesi geliyor insanın. Neyse iki takım açısından da bakalım biz duruma..

Şimdi Denver'da nbu sezon bir Iverson hamlesini bekliyorduk cümbür cemaat ama bu biraz erken oldu gibi.. Böyle bir takas olanağı vardı neden sezon başlamadan işi bitirmediniz de bu zamana bıraktınız. Neyse konuyu dağıtmayalım.. Denver'dan bir Iverson hamlesi bekleniyordu nihayetinde kontratı bu sene sonunda bitecek olan Iverson'u takımdan göndermek ve karşılığında da ele avuca gelir birşeyler almayı planlıyorlardı.

Detroit cephesine baktığımızda şöyle bir durum var. Yaşlanmaya yüz tutmuş bir kadro ancak arkasında genç ve yetenekli oyuncularıda kadrosunda barındıran bir kadro mevcut. Detroit'te takas dedikoduları hep vardı yaz boyu ancak bir hamle göremedik. Demek ki bi yerde patlıyor ki Iverson'u Pistons forması ile izleyeceğiz bu sezon.
Yazın neler neler konuşuldu.. McGrady'nin Pistons dedikoduları çıktı. Odom'un Prince karşılığı dedikoduları çıktı. Yine Prince karşılığı Al Harrington ve Golden State'ten Baron Davis dedikoduları çıktı. Yani burdan da görüyoruz ki Detroit bu yapıda bi düzenlemeye gitmek istiyordu. Onca çıkan dedikodu boş değilmiş bugün gördük bunları.

Bütün bu olanlar doğrultusunda Iverson = Billups + Mcdyess + Samb takası gerçekleşti.


Takasa öncelikle Detroit açısından bakalım;

*Şimdi öncelikle Detroit Iverson'u kadroya katmakla Billups'un tam zıttı bir oyuncuyu da kadrosuna katmış oluyor. Billups şutu fazla dert etmeyen takımı için oynayan bir guard ve Rip'in gelişiminde en çok payı olan isimlerden biri. Iverson'un gelişi ile beraber takım hücumda Rip'ten çok Ivy'e bakar hale gelecek. Bu Rip'in özellikle son iki yılda yakaladığı verimi düşürebilir.

*Iverson'un takıma gelişi ile bu sezon Pistons'un amacının ne olduğunu da anlamak zor. Şöyle ki ellerinde var olan bir yapı var ve şampiyonluk yolunda gidebilecke potansiyalleri de var. Iverson'un gelişi ile belki kariyerinde hiç yüzük kazanamamış biri olarak hırslı ve istekli bir basketbol ortaya koyarsa Detroit için olumlu bir yıl olabilir.

*Iverson'un takıma katılışının bir diğer açıklaması salary cap'de boşluk yaratılmak istenmesi. Elinde 3 yıllık kontratı bulunan Billups'un gidişi ile bu sezon sonu kontratı bitecek ve Pistons'ta kalıp kalmayacağı meçhul olan Iverson'un kontratından 20 milyonluk düşme ile beraber cap'te bir hayli yüklü miktarda boşluk olacak. En azından 25 milyon civarı bir boşluk olacak. Ki bu boşlukta Stuckey-Rip-Maxiell çevresinde kurulacak olan bir yapıya eklenmesi muhtemel bir yıldız demek oluyor. Ivy yerine guard mid-level'den şutu önemsemeyen bir guard bulunur ve bir yıldız isim de takıma katılırsa 2009/10 yılında Detroit çekirdeğini bozmadan bir kaç yıl daha ligi götürecek bir kadro kuracaktır.
Şimdi Lebron James olayları da konuşulmuyor değil yine ama ben sanmıyorum Lebron için bu hamle yapılsın.

*Takımdaki isimler pek hoşnut olmuşa benzemiyor takas sonrası. Özellikle Rip ve Sheed Billups'u öven açıklamalarda bulundu takasın ardından. Dediğim gibi verimi düşmesi muhtemel bir oyuncu Rip. En azından şu istatistiklerini yakalayamayabilir.

*Şimdi 2009/10 için temel atıyor dedik Dumars için. Takasın akabinde Rip'le kontrat yaptı Dumars. Doğru da bir hamledir. Rip'in üzerine bir takım inşa edilmesi planlanıyor. Son yıllarda gelişimi ile parmak ısırtan bir oyuncu. Eleştriler geldi ama yılmadı ve şu seviyesine ulaştı. Rip sonuna kadar hak etti bu kontratı.

Denver tarafına bakacak olursak;

* Billups'un gelişinden önce Iverson'un gidişinden bahsedecek olursak bu takas en çok Jr Smith ve Melo'ya yaradı kuşkusuz. Öncelikle Jr artık 2 numarada ilk beş olarak başlayacak ve bu sene Smith'in oldukça verimli olmaya başlaması beklenebilir. Melo açısından da tekrar takım kendine kaldı. Tamam takım zaten onundu ama şimdi yeniden Melo'nun Pistons'u diye anılacak. Bir de takas A.Carter'ın pek işine gelmedi. Billups'un gelişi ile dakikaları azalacak adamın.

* Billups takımı derleyip toparlayacak kaliteye sahip. En azından savunma konusunda yadsınmayacka kadar iyi ve dengeli bir isim. Az öncede dediğim gibi şuta fazla önem vermemekle birlikte daha çok Melo ve Jr'a çalışan bir guard olacak. Iverson Denver'a gelince son şutu kim kullanacak gibi soru ve sorunlar sıkça dile getirilmişti. Olası bir durumda kesinlikle Billups'a emanet edilmeli bu el yakan toplar. Tecrübesiyle oldukça katkı sağlayacaktır. Billups lider kişiliği ile de takıma çok şey katacaktır.

*Mcdyess geldi ama kafalarda soru işareti var. Takasın ardından yaptığı açıklamada Denver'da oynamak istemediğini ve kariyerini Pistons'ta sonlandırmak istediğini söylemişti. Yani Denver her an kontratını iptal edip serbest bırakabilir Mcdyess'i. Ama hani olurda takımda kalırsa Nene ve Kenyon gibi bir ikilinin bulunduğu pota altında oldukça verim sağlayacak ve bir üçüncü alternatif olarak bölgeyi sağlamlaştıracaktır.

* Şimdi sorulması gerken soru pek takasla alakası olmasada artık bence şu: Billups ve Mcdyess gibi savunma kimlikli iki isim takıma geliyor. Takımın play-off yapması için önünde bir şans var. Sen yok yere Camby'yi neden gönderdin e be Denver?

Bu arada Detroit'te Stuckey'in 3 numara giymesi ve Denver'da 1 numaralı formayı giymesinden ötürü iki yıldız oyuncuda numaralaının başına 2 eklediler. Billups'ın Denver'da forma numarası 21 olacak, Iverson ise Pistons'ta 23 numaralı formayı giyecek.
Bu arada (#2) Iverson eğer oynarsa Pistons'un önümüzdeki ilk maçı son şampiyon Celtics'e karşı olacak.

1 yorum:

Berkan Karadurmuş dedi ki...

Valla bana göre takasta kazanan takım Denver. Parçalarını daha iyi oturttu bence. Detroit için ise ne olacağı belirsiz bekleyip görmek en iyisi .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...