17 Mayıs 2009 Pazar

Prison Break

Daha Lost'un sezon finali etkisini üzerimizden atamamışken Prison Break'in final yapması yaşam bağlantılarımızı kesti adeta. Prison Break benim için çok ayrı bir dizidir. İzlemeye başladığım ilk yabancı dizi olan Prison Break'in efsane ilk sezonunun üstüne bir şey tanımayacağımı da en başta belirteyim.

Prison Break önceleri ara dizi olarak Fox'un yayın programına alınmış ve 12 bölüm olarak planlanmıştı. O dizi o bölümleri ile öyle reyting topladı öyle bir kitle oluşturdu ki hikayesi ile karakterleri ile bir fenomen haline dönüştü ilk sezonu. Ve 12 bölüm olarak planlanan Prison Break belki de fazla uzatılmış olmasına rağmen 79 bölüm sonunda finişi gördü. Prison Break ilk ve en önemli dozu pilot bölümünde verdi seyircilerine. Pilot bölümün başarısı dizinin geri kalan kariyerini de etkiledi zaten. O bölümün sonun da halen hatırlarım. Mike'ın dövmelerini gösterişi ve dövmelerin hapishane planı olduğunu anladığım anı. Vay be.. Konusu cidden iyiydi.

İlk sezon Mike abisi Linc'i hapishaneden kaçırma adına dahiane planını uygulamaya çalışırken ayağına dolanan T-Bag, Aburuzzi, C-Note, Twenner, Haywire gibi bir kaç isim de vardı tabi. Mike'ın hapishane de geçirdiği zaman sırasında Linc'i kurtarmaya çalışan bir ekip daha vardı. Veronica ve adını hatırlamadığım bir vatandaş daha. Ancak dışardaki durum öyle bir sarpa sarmıştı ki Mike'ın planı Linc'i kurtarmak için tek yoldu neredeyse. Hapishane yaşamı, T-Bag ve Aburuzzi'nin çatışmaları, hapishanedeki ırkçı yaklaşımlar ile aksiyon dolu bir diziydi Pb. Buna hafiften eklenen Sara&Mike aşkı da pastanın üstüne eklenen krema gibiydi. Sezon sonuna doğru aksiyonunu arttıran Prison Break sezon finalini kaçış ile yaptı. Ancak ilk bölümlerden beri bahsedilen Aburuzzi'nin Jetini ekip kaçırınca yapılacak tek şey Mike'ın ağzından çıkıyordu. ''We Run''

Ve kaçtılar.. Kaçış sezonu oldu ikinci sezon. İlk sezona efsane desem bile ikinci sezonunu daha çok sevmiştim Prison Break'in. Koca bir sezon boyunca hapishanede izlediğimiz o karakterlerin dış dünyada neler yaptığını izlemek büyük keyif verdi bütün bir sezon bana. İkinci sezonu bu açıdan ayrı bir noktaya koyarım. Üstüne bir de Alex Mahone gibi şizofren bir karakterin de diziye eklenmesi ve bu dahi ajanın Mike ile olan satrancını görünce iştahım daha da kabardı İlk yakalanan hiç tahmin etmediğim şekilde Aburuzzi oldu ve onun ölümü Prison Break'in en etkileyici sahnesidir hala gözümde.

İlk sezonun kötü adamı Paul Kellerman bu sezon hedef konumuna düştü. Aslında en keskin dönüşü o yaşamadı. Fox River'ın acımasız gardiyanı Bellick ikinci sezonla birlikte dizideki kariyer grafiği yavaş yavaş aşağı indi. T-Bag'in geçmişine tanık olduk ikinci sezonda. Nasıl zorlu bir çocukluk geçirdiğini gördük. Ha bir de şu 5 milyon dolar konusu var. T-Bag'e ve kurnazlığına bir kez daha hayran olduğum parayı alıp götürme sahnesi çok iyiydi. Sezon boyunca da paranın elden ele geçişini izledik. En sonunda Mike'ın eline geçen ve tam mutlu son olacak derken Panama sokaklarında işlenen bir cinayet sonrası tekrar hapishane günlerine döndük.

Üçüncü sezon ile beraber Prison Break resmen sarpa sarmaya başladı. Bildiğimiz hikayesinden uzaklaştı ve artık konunun sonlanması gerekiyordu ama ana karakterler dışında herşey değişti. İlk sezonla bağlantılı olabilecek pek kimse kalmadı .Sara bile tartışmalı bir şekilde öldü !! Dizi bana göre son günlerini yaşıyordu ki o dönem meydana gelen grev ile 13 bölümde noktalandı 3.sezon. Hikayesine gelince bu kez roller değişti ve parmaklıklar ardında düşen Mike onu kurtarmaya çalışan Linc oldu.Ha birde kuş kitabı ve kim olduğu gizemini koruyan Whistler dışında pek bir çekiciliği olmadı. Dizinin adına uyarak hapishaneden kaçış yaşandı bu sezonda.

Dördüncü sezon intikam sezonu adını aldı. Üçüncü sezon sonunda hapishaneden kaçan ve Whistler'ı takas eden kahramanlarımızın peşini Şirket bırakmıyordu. Hükümetten bir ajanın Scylla karşılığı ekibe özgürlüğünü vereceği teklif pek bir cazip geldi bizimkilere. Scylla en başta şirketin kara defteri olarak lanse edildi. Scylla'yı ele geçirme fikri mantıklıydı. Mike hem intikam alacak hem de özgürlüğe gidecekti. Ancak sezonun viraja uğrayan bölümü Scylla'nın alınmasının ardından gerçekleşti. Sezon ortasında Scylla'yı ele geçiren ve ajan Self'e teslim eden ekip aslında Self'in Scylla'yı kendisi için istediğini tahmin edemedi.

Olayların sürdüğü sırada Fox yapımcıları dizinin son sezonu olduğunu ve güzel bir finalle noktalanması gerektiğini açıklıyorlardı. Self'in ihaneti ile viraja uğrayan sezon Şirket'ten alınacak bir intikam yerine Şirket adına çalışmayı gerektiriyordu. Şirketin eline düşen ve ameliyatı yapılan Mike için Linc Şirket adına çalışmayı kabul etmiş ve ekibini toplayarak Scylla'nın peşine düşmüştü. Bu noktada Scylla'nın son sahibinin Mike&Linc'in annesi Christina olduğunu da anladık. Chirstina şeytanın ta kendisiydi adeta. Kusursuz planları onun Mike'ın annesi olduğunu kanıtlar gibiydi ki Linc'e tekrar suikast tuzağını kuran kendisiydi. Ancak Linc'in annesi olmadığını öğrendik. Final öncesi Scylla'yı ele geçiren Mike'ı ikna için Linc'i gözünü bile kırpadan yaraladı.

Spoiler Burdan Başlıyor Hocam...

Finale gelecek olursak bir tarafta Sara diğer tarafta Linc. Her iki tarafta da Scylla'yı isteyen ve onu alabilmek için gözünü kör ederek her şeyi yapabilecek iki insan. Mike için çok ama çok zor bir durumdu. Ancak o her zamanki sakinliği ile Mahone'a ''We Gonna Save Everyone'' diyordu. Mike'ın yine bir planı vardı.

Mahone'un Christina ile diyaloğu 'Bi dakka noluyoruz lan' dedirtti bana ancak olayın Mike kontrolünde olduğu ve bir yem olduğu sonradan anlaşıldı. Mike Sara'yı kurtarma adına General'e de bir oyun oynadı ve tereyağından kıl çeker gibi Sara'yı aldı. Finalin ilk bölümü de Mahone'un Christina'ya getirdiği Scylla'nın bir bomba olduğunu anladığımızda bitti. Bunlar olurken aynı zamanda Chicago'da Sucre'yi ve hemen ardından C-Note'u gördük. Sucre'nin sonunu görmeyi hak ediyorduk ama C-Note büyük bir sürpriz oldu. Özellikle 2.sezonda onun bölümlerini pür dikkat izlerdim ki sevindim tekrar adamımı dizide görünce.

İkinci bölüm de Mahone bombayı patlatarak Linc'i Christina'nın elinden kaçırdı. İkinci bölümün ilk sahnesinde ölü olarak bildiğimiz Kellerman ile konuşan Mike özgürlüğe giden yolda ilk adımı atıyordu. Gerçi Kellerman'ın öldüğü gerçeğini asla kabul etmemiştim, görülmemişti çünkü ölümü, gösterilmemişti. Nitekim aradan 2 sene geçse de final bölümüne dahil edildi. General'in adamları Mike-Linc-Sara üçlüsünü ele geçirdi ve Gereral Sofia tehdidi ile Scylla'yı almaya çalıştı. Ancak o sırada T-Bag'i konuşturarak Gereral'in açık adresini ele geçiren C-Note ve Sucre daireye ani bir baskın yaparak durumu tersine çevirdi. Ancak kötüler kolay kolay vazgeçmiyordu. Christina Scylla'yı almak için son bir hamle yaptı ancak bu onun ölümüne neden oldu. Sara hiç düşünmeden Christina'yı vurarak hem Mike'ın hem de tüm ekibin hayatını kurtarmış oldu. Ve en sonunda Kellerman'a giden Scylla nihayetinde ekibin özgürlüğü. Dört yıl sonra başlığı ile gelen final sahneleri de cidden iyiydi. Özellikle T-Bag için yazılan sona bayıldım. Adam başladığı noktaya geri döndü. En azından hala cebinin sözü geçiyor Fox River'da. General Krantz'ın idam koltuğundaki acizliği görülmeye değerdi. Self'in durumuna da üzüldüm desem yalan olur hak ettiğini buldu adam. Kötülerin sonuna üzülmeyen hatta gülen ben asıl vurgunu Mike ile yedim. Sara ile kumsalda yürürlerken burnu kanamaya başlayan Mike'ta tekrar tümör etkileri baş gösteriyordu. Nitekim son sahne duygulu bir şekilde mezarında noktalandı. Küçük Mike'ın mezara çiçek bırakması, Sucre-Mahone-Linc ve Sara'nın mezarı başında Mike'a bir kahraman gibi son bakışları beni acayip duygulandırdı. Son sahnenin Origami ile bitmesi de dizinin ilk sezonu unutmadığının göstergesi oldu..

Finale genel bir yorum yapacak olursak; eski karakterlerin yeniden gözükmesi hoş oldu. En azından onların sonunu da tam anlamıyla görmüş olduk. Eskiler derken kıytırık ajan Danny'nin dul karısı bile gözüktü finalde. Kellerman'ın suratına tükürdüğü sahne Kellerman adına bir gerçeği de gözler önüne serdi. Kötü geçmişinin asla unutulmaması gerek. Ve bir efsane sonlandı. Güzel bri finaldi ve 9 dakikalık final sahnelerini gözümü kırpmadan izledim. Güzel anlar yaşattı bana Prison Break. Kimi zaman heyecanlandım kimi zaman duygusallaştım. Prison Break arşivimin en önemli yerinde olacak..

Son olarak haberini verelim. Bu bir son değil Prison Break adına. Prison Break: Final Break adlı 2 bölümlük bir son mayıs sonunda tv'de olacak. Aldığım spoiler dolu bilgilere göre bu 2 bölüm final bölümünde gördüğümüz Dört Yıl Sonra kısmını atlamadan izleyecek. Dört Yıllık bir dönemi film halinde göstericek olan Final Break'te Mike&Sara'nın düğünü de olacak aynı zamanda. Ölüme nasıl gidecek Mike merak eder oldum şimdi ??

1 yorum:

onur dedi ki...

Gerçektende çok üzüldüm final sahnesine mike ı öyle görmek beni üzdü yalnız dostluk nasıl güzel şey değilmi herkesi orda buluşturdu yalnız kaan self yinede unutmaki kardeşllerin yerini ajanlara söylemedi ayrıca not:ajan ethandı losttaki izliyince şaşırdım neyse kısaca harika bi dizi sundular bize tekrardan yazını okuyunca eski bölümlere gittim teşekkürler yazı için uzun mu oldu ne :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...