27 Ekim 2010 Çarşamba

Celtics 88-80 Heat (Açılış Maçı Celtics'in)

Nba'de yeni sezon müthiş bir maçla açıldı. Celtics bu yaz müthiş hamlelere imza atan ve şampiyonluk parolası ile yola çıkan Heat'i konuk etti. Yeni kadrosuyla biraz dağınık bir görüntü çizen Heat, Celtics'e karşı zaman zaman iyi zaman zamansa kötü basketbol oynadı ve 88-80 karşılaşmadan yenik ayrıldı. Celtics hem sezona moralli başlamış oldu hem de şampiyonluk yolunda Doğu'daki en ciddi rakibine sağlam bir mesaj vermiş oldu.

Maç sıkıntılı başladı aslında. Karşılıklı hücum fauller ve boş şutlar ile ilk iki dakika geride kaldı ve James sezonun ilk basketini atarak düğümü çözdü. Miami'de özellikle ilk molaya kadar Wade'in etkisiz olması göze çarparken maça çok istekli başlayan ve öyle devam eden isim James oldu. Boston'da Rondo adeta resital sergiledi. İlk çeyrek 7 basket bulan Celtics'in tüm hücumları ROndo odaklıydı ki 2 sayı 6 asist'lik ilk çeyrek performansı bunun kanıtı olur. Shaq'da bu asistlerden nasibini alarak iyi skor katkısı verdi ilk bölümde. Joel Anthony ilk çeyrek 7 ribaunt topladı kaçan şutlardan, hücumda da 3 ribaundu var ancak kötü hücum eden takıma bile bu 3 fazladan hücum yardımcı olamadı. İlk çeyrek sadece 9 sayı atabildi Heat. Wade ve James'in bu çeyrek toplamda 6 top kaybı vardı.

İkinci çeyreğe de etkisiz hücum ve top kayıplarıyla başlayan Heat rakibin hızlı hücumlarına da karşılık veremeyince fark bir anda 12'ye çıktı. Rondo'nun kenarda olduğu dönemde M.Daniels ve Nate iyi katkı sağladı. Fark bir ara 16'ya kadar çıkınca Heat 20 saniyelik bir mola alarak silkindi ve o andan itibaren Wade'in iyi oyunuyla farkı tekrar indirmeyi başardı Miami. Celtics'in cevabı ise daha ağır oldu ve Allen odaklı basketlerle Heat'in guardı bir kez daha düşürüldü. Maçta da çift hanelere ilk ulaşan isim Allen oldu bu anlarda. Devreye yaklaşılırken iki takımda biraz olsun hüum ritimlerini buldular gibi ve 15 sayı farkla Celtics soyunma odasına mutlu giren taraftı.

İlk devrenin ardından göze çarpan en dikkat çekici istatistik elbette ki Heat'in hücum yüzdesi. Heat ilk devre 11/41 ile hücum etti. Heat Big 3 olarak adlandırılan isimlerin yüzdesi ise toplamda 7/27 olarak dikkat çekiyor. James çift hanelere ulaştı ve biraz olsun çabalıyor gibi gözükse de çok yanlış şut seçimleri ve top kayıplarıyla hücumları etkisiz hale getirdi. Sakatlıktan yeni çıkan Wade'de keza hücumda yokları oynadı. Celtics ise Heat'in dağınık savunmasından iyi yararlandı ve oyun kim girdiyse bir şekilde hücum alanında fayda sağladı. Shaq'in ilk devredeki 6 sayı 6 rşbauntluk performansı dikkat çekiciydi. Aslında Celtics daha çok top kaybeden taraftı ama hücumdaki artı performansı onları skorda öne taşıdı.


Üçüncü çeyrek karşılıklı basketlerle başladı. En azından bir şeylerin normale dönmüş olduğunu görmek güzeldi. Miami'nin farkı kapatmak adına çabaları olsa da Celtics anında karşılığını veriyordu. Normale döndü dedik en azından hücumda daha olumlu işler yapmaya başladı Wade ve James. Üçüncü çeyrek takımı skor bakımından rahatlatan ve ayağa kaldıran LeBron oldu. Hücumlarda kontrolü eline alan James pek tavsiye etmediğim ve Cavs günlerinden kalma bir alışkanlıkla bencil bir performans sergileyerek Heat'in maçın içinde kalmasını sağladı. Bunu yaparken bir anda üçüncü çeyrekte 25 sayıya ulaşıverdi. James'in bu çabası 18 sayıya kadar çıkan farkı 6'ya indirdi son çeyrek öncesi ve maçı tekrar ortaya getirdi.

Son çeyreğe Haslem'in etkili oyunu ve basketleri ile başlayan Heat'e karşılık Celtics Paul Pierce ile cevap veriyordu. Heat'in farkı indirdiği ve ivmeyi arkasına aldığı iki önemli an oldu ancak ikisinde de Pierce üçlük gönderip bir anda 'burası bizim çöplüğümüz' mesajını verdi. Boston son çeyrek akıllıca oynadı ve farkı korumayı bildi. Glen Davis'in ekstra katkıları ile hücumda da iyi iş yaptılar. Üçüncü çeyrek eli çok sıcak olan James dördüncü çeyreğin sonuna kadar sahne almadı. Maç tam bitti deniyordu ki yine üst üste iki basket bulan James 1.10 kala farkı 3'e indiriyordu. Moladan dönen Celtics son iki yıl içinde sıkça grmeye alıştığımız bir hücum seti ile Allen'a köşeden üçlüğü attırıyor ve maçı bitiriyordu.


Maç içinde özellikle pota altında çok zorlanan Heat'te görüldü ki Dampier'e aslında fazlasıyla ihtiyaç varmış. Boyalı alanda Celtics'in bariz üstünlüğü vardı maçta ve oralarda duracak sağlam birinin olması gerçekten önemli. Heat adına olumlu sayılabilecek bir şey varsa o da Wade ve Bosh'un yokları oynadığı bu gecede bile James'in ekstra katkısı olsa da sonuna kadar maçın içinde olmalarıdır. Bir parantezde Haslem'a açmak lazım. Cidden yürekli çocuk ve muazzam katkı veriyor. Benchten gelen James Jones bir çok boş üçlüğü harcadı ki Mike Miller'ı aramamak elde değil.

Celtics cephesine bakacak olursak oturmuş bir kadronun avantajı ile maçı kazanmayı bildiler. Öncelikle çok sağlam pota altı rotasyonu var ki Heat gibi bu bölgede zayıf bir takıma karşı fazlasıyla göze çarptı bu. Shaq-Garnett-Jermaine ve Davis'ten maç içinde çok iyi yararlandılar. Ki Garnett 10 sayı 10 ribaunt ile double-double yaptı. Bu uzunların bu derece iyi olması bizim Semih adına kötü haber tabi. Pierce son çeyrek takımını sürükleyen isimdi. Son sözü de Allen'la oynadıkları oyun ile söylediler zaten. Rondo maçın kazanılmasında büyük etken oldu. 17 asistlik muazzam bir performans gösterdi Rondo ki Miami maçta sadece 15 asist yapabildi. Skora katkısı çok olmasa da oyunu iyi okudu ve fazlasıyla pozitif katkı sağladı.

Son olarak diyoruz ki sezonun ilk maçlarında iyi basketbol beklememek gerek :)

Dipnot: Heat geçtiğimiz sezonun tüm maçlarında ilk çeyrekte en az 12 sayı atmışken bu akşam 9 attı. Ve Heat geçtiğimiz sezonun tüm maçlarında ilk devre en az 32 sayı atabilmişken bu akşam sadece 30 sayı bulabildi.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...