26 Ekim 2010 Salı

Yeni Bir Hanedanlık


Nba'de bu yaz en çok konuşulan takım şüphesiz ki Miami Heat olmuştur. Neredeyse iki sezondur kadrosuna James'i eklemek için plan yapan salary boşaltan takımların arasında adı geçmeyen ancak son dakikada Pat Riley'in planı doğrultusunda bir anda Wade Bosh ve James'i bir araya getiren Heat yazın yapılan hamleler ile şampiyonluğa ve hatta şampiyonluklara göz kırpmış durumda.

Öncelikle kadrosundaki oyuncuların neredeyse tamamının kontratının 2010 yılında son bulması Heat adına önemliydi. Q.Rich-O'Neal-Haslem-Wade gibi rotasyonda önemli yere sahip oyuncuların kontratı sona eriyordu. Miami taraftarları böylesine bir kadronun hayalini kurmak yerine sadece Wade'i düşünüyordu. Wade'in takımda kalması sağlansa belki de yetecekti taraftarlara. Aslında mantıklı düşünülünce sil baştan Wade üzerine takım kurmak mantıklı geliyordu ancak Wade'in yanın iki süper yıldız daha eklemek kimsenin aklına gelmemişti, bir kişi dışında. Pat Riley öncelikle Toronto'dan ayrılmayı kafasına koyan Bosh ile anlaştı. Bir gün sonrada James Heat'e katıldığını açıkladı. Yani hanedanlık kuruluyordu.

İki yıldır merakla bekleniyordu James'in takımında mı kalacağı yoksa hangi takıma gideceği sorularının cevabı. Temmuz başı Espn ekranlarından tercihini açıkladı James, Bosh'un da Heat tercihi ile şampiyonluk kazanacağı bir takıma gitmek istiyordu. James'in bu kararını bir çok kesim eleştirdi, ancak Cavs'ta kalsa da Knicks-Nets yada Bulls'a gitse de bir kulp bulunacaktı. James kariyeri için en doğru olduğuna inandığı takımı seçti...


James'in bu tercihi üzerine ego yorumları da ön plana çıktı. James gibi egosu yüksek olan bir oyuncunun yanına bir süperstar bile fazlayken Bosh&Wade ile hem de Wade'in evi sayılan Miami'de nasıl oynayacaktı. Ama James2in bu takımı tercih etmesi bile ego problemini sonuna kadar bitiren bir karardır. Takım sadece başarı istediği, şampiyonluk ve yüzük istediği için bir araya geldi. Amaçları para olsa ne Wade ne James ne de Bosh bir arada olmazdı zaten. Beklenilenin altında bir kontratla üçü de imzaladı. Yani alabilecekleri maksimum kontrat varken paradan feragat ettiler yan rollere de kaliteli isimler alınabilmesi için, lakin sadece bu üçlü şampiyonluk getirmezdi.

Bunun için öncelikle Mike Miller ile anlaşıldı. Ki bana göre yaz boyunca yapılan en önemli hamle şampiyonluk için takıma getirilen Mike Miller'dır. Gerçi hazırlık kampında sakatlık geçirdi ve 2 ay basketbol oynayamayacak ancak takıma dönüşü ile beraber yeri ve rolü de hazır olacak. Wade ve James'in aynı takımda bulunması onun gibi saf şutörlerin oldukça işine gelecektir. Miller'ın sakatlığı ile henüz iki gün önce takıma J.Stackhouse eklemesi de yapıldı ayrıca.

Takımda Chalmers şu takıma guard olarak zaten yeterli ancak bir pivot takviyesi sonuna kadar gerekiyordu. Joel Anthony'nin varlığı da bir yere kadar yeterdi. Öncelikle Cavs'tan Ilgauskas Miami kadrosuna katıldı. Ardından da Juwan Howard Miami kadrosuna katıldı. Yani şampiyonluk için gerekli veteran ve yürekli isimler de bir bir kadroya geliyordu. Geçtiğimiz yıllarda Boston'da gösterdiği yürekli performnsıyla dikkat çeken Eddie House'la da kontrat imzalanıyordu.


James-Wade-Bosh bu takımda bulunmak için kontratlarından feragat ettiler ama bunun yanında Haslem'in yaptığı fedakarlık daha önemliydi kadro adına. Kariyeri boyunca Heat forması giyen ve burasını evi olarak gören Haslem bildiğiniz gibi 2006'da şampiyonluk yüzüğünü de parmağına takmıştı. Yani bir çok Nba oyuncusunun hayalini süsleyen şampiyonluk yüzüğüne de sahipti ve kariyerinin son büyük kontratını belki de bu yaz imzalayacaktı. Ancak karakterli yapısıyla gösterdi ki para her şey değilmiş. Denver ve Dallas'ın ciddi olarak ilgilendiği Haslem 4 yıl 35 milyonluk bir teklifi elinin tersi ile kenara iterken Heat'in 4 yıl 20 milyonluk teklifine evet diyordu.


Pg - M.Chalmers / C.Arroyo / E.House
Sg - D.Wade / M.Miller / J.Stackhouse
Sf - L.James / J.Jones
Pf - C.Bosh / U.Haslem / J.Howard
C - J.Anthony / Z.Ilgauskas / J.Magloire

Kadroya bakınca yedekler de dahil şampiyonluk için yeterli gibi gözüküyor. Zaten preseason'da da gördük ki takım istediği an oyun ritmini kontrol edip oyuna hükmedebiliyordu. Spoelstra'nın geçtiğimiz yıllarda takıma yerleştirdiği savunma azmi kadronun tamemen değişmesine rağmen bozulmamış. Miami hücumları yine savunma ile başlıyor ve öncelikle rakibi durdurmaya yönelik oynuyorlar. James'in preseason maçları boyunca takıma verdiği savunma gayretini görünce Heat'in başarılı bir sezon geçireceği adına ümitlerim arttı. Belki Mike Miller'ın sakatlığı biraz olsun sezon başlamadan moralleri bozdu ama takviyesi çabuk oldu. Spoelstra'nın açıklamalarına göre Wade-Bosh-James üçlüsü hiç bir zaman aynı anda benchte oturmayacak ve her zaman sahada en az biri olacak. Bu da takımların önemli isimlerinin dinlenmek için kenara geldiği anlarda Heat adına her zaman sahada bir yıldız olacak.

Şampiyonluk ve hanedanlık için bir yola çıkıldı. Şu kadroyla şampiyonluktan azı düşünülemez zaten. Lakers-Celtics gibi kadrosu oturmuş ve takviye edilmiş takımların varlığı ile belki bu sezon istenilen hedefe ulaşılamayabilir ama bu kadroyu bir araya getirmek bir hanedanlığın başlangıcıdır...

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...