14 Ağustos 2008 Perşembe

Küp'te Finaller - 5.Gün

2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nda yüzme de beşinci final günü geride kaldı. Günün ilk yarışı erkekler 200 metre kurbağalama yarışı oldu. 100 metre kurbağalama da altın amdalyanın sahibi olan Kosouke Kitajima 200 metre kategorisinde de zorlanmdan olimpiyat rekoru ile altın madalyaya ulaşarak double yaptı kurbağalamada. Avustralya'lı yüzücü Brenton Rickard gümüş madalya sahibi olurken Fransız Dubosq bronz madalya kazandı..

200 kurbağalama'nın ardından sıra yarı-finallere gelmişti. Bayanlar 100 metre serbest'de yarı-final mücadeleleri vardı. İlk yarı finalde daha önce yarıştığı üç dalda da üç ayrı madalya kazanan Natalie Coughlin zorlanmadan birinci oldu ve finale yükseldi. Trıckett bu yarı-final'de süreyi garantiye aldığını düşünerek fazla zorlamadı kendini ve 4.sırada yer buldu.
İkinci yarı finalde ise ilginç bir gelişme yaşandı. Yarışma oldukça tempolu ve zevkliydi. 5 isim kafa kafaya son 20-25 metreye girdi. Yüzücüler arasındaki süre farkı çok azdı. Çin'li Pang yarışı birinci sırada tamamladı. 5 sporcunun birbirlerine çok yakın dereceler elde etmesi bir önceki ayağın dördüncüsü olan Trıckett'ın finale çıkamama tehlikesini doğurdu. Nitekim de süresi yetmiyordu. Ancak haakemler ikinci yarı-final'in birincisi Pang'in birinciliğini iptal etti. Ekrana yansıtılan görüntülerde Pang'in havuza erken atladığı görülüyordu ve diskalifiye edildiği ekranlara yansıdı. 100 metre serbest'in favorilerinden biri olan Trıckett sürpriz bir şekilde veda edecekti az kalsın..

Bir diğer yarı final yarışları erkekler 200 metre sırtüstünde yapıldı.İki yarı-finalde de sürpizler gelmedi..
İlk ayakta Piersol favoriydi. 100 metre dönüşünü de önde geçti. Son 50 metrede farkı iyice açan Piersol ilk sırada tamamladı yarışı ve finale çıktı. İkinci ayakta ise Amerikan Lochte'de oldukça rahat bir yarış çıkarttı ve birincilikle finale çıktı. Finalde büyük bir çekişme olacak muhtemelen Piersol-Lotche arasında. Bu çekişmeyle Amerika'nın bu dalda double yapmasını bekleyebiliriz ilk iki sıra ile.. Takipçisiyiz bizde bakalım neler olacak.. ?

Finallerin beşinci gününde sırada 200 metre kelebek yarışı vardı bayanlarda. 100 metre kelebekte vatandaşı Trickett'a geçilen bronz madalya alabilen Jessicah Schipper bu yarışa favori olarak çıkıyordu. Bu dalın Yarı-final serilerinin ikisinde de birinciliği elde eden Çinliler ise sürpriz olarak nitelendiriliyorlardı.
Schipper yarışın başında üstünlüğünü gösterdi ve öne fırlamayı bildi ancak Çin'li Lıu hemen arkasındaydı. Dünya rekorunun üzerinde bir tempo ile Schipper yarışı sürdürdü. Son dönüşe gelindiğinde yaklaşık 1.5 boy olan fark bir anda kapandı ve Lıu liderliği eline geçirdi. Lıu'nun bu atağı ona altın madalyayı getirdi. Son metrelerde temposu iyice düşen Schipper Çin'li Jıao'ya da geçilerek bu dalda da bronz ile yetindi. Eh havuza girmeden altını vermemek lazım. Schipper tek favori olduğu yarışmayı ancak 3. olarak tamamladı..


Erkekler 100 metre serbest finali bir kaç aydır merakle beklenmekteydi. Günün en heyecanlı yarışlarından biriydi zaten. En az atletizmdeki 100 metre kadar sonucu merak edilen ve heyecan uyandıran bir yarıştı. 8 müthiş sprinterin yarışı olacaktı.
Gerek seçmelerde gerekse şampiyonalarda Avustralya'lı yüzücü Sullıvan ve Fransız Bernard arasında daha buraya gelmeden büyük bir çekişme vardı. Sürekli birbirlerinin dünya rekorlarını geliştirdiler, ikilide daha önceki yarışlarıyla bol bol mesaj verdi.
Yine düne dönelim. İlk yarı final serisinde Bernard havuza girmiş ve dünya rekorunu kırarak finale çıkmıştı. 5 dakika sonra 2. yarı-final serisinde ise Sullıvan rekoru 0.15 salise geliştirdi ve yine mesajı veren isim oldu. Sullıvan-Bernard gibi iki önemli favorinin yanında 4x100'de Bernard'ı adeta havuzda boğan Lezak'ta dezavantajlı bir kulvar olan 7. kulvarda yarışa katıldı.

Yarış oldukça tempoluydu ve cidden izlemesi büyük bir zevkti. Sullıvan ilk 50 metreyi küçük bir farkla önde geçti ancak Bernard hemen yanındaydı. İkili son 20 de inanılmaz bir tempo yakaladı. Enfes bir düello olmaktaydı sanki. 4-5 yüzücü kafa kafaya vardı. Foto-Finish derler ya Bernard ile Sullıvan'ı o ayırdı. Sullıvan'ın ikinciliğini öğrenmesiyle yüzünde oluşan ifade gerçekten çok kötüydü yerinde olmak istemezdim. Bernard ise inanılmaz bir sevinç yaşadı ee haklıydı da sevincinde..

200 metre bayanlar kurbağalamanın yarı-finalleri yapıldı hemen arkasından.Leısel Jones ilk ayakta oldukça rahat bir yarış çıkarttı yanına yaklaşan olmadı ve final biletini aldı. İkinci ayağın en önemli ismi Rebecca Soni'ydi. O da beklenildiği gibi rahat bir tempo ile birinciliğe ulaşıp finale çıktı. 100 metre kurbağalamada altını alan Jones ile ikinci sırada kalıp gümüşle yetinen Sonı arasında rövanş niteliğinde bir yarış olacak. Bakalım Avustralyalı yüzücü mü yoksa Amerikan Sonı mi altını alacak ?

200 metre erkekler karışık yarışında Phelps ilk yarı finalde rahat bir şekilde finale çıktı. 200 metre sırt üstü yarıfinalinde birinci olan Lochte hemen ardından burda da sahne aldı. Lochte zorlanmadan ilk sırayı elde etti. Phelps-Lochte arasında yine bir diğer Amerikan rekabeti yaşanacak 200 sırtüstünden sonra. Bakalım Phelps 6. madalyasını alabilecek mi yoksa vatandaşı buna engel mi olacak..

Günün son yarışı 4x200 bayanlar serbest yarışıydı. 4x100 erkekler'de olduğu gibi en çok konuşulan iki takım Fransa ve Amerika'ydı yine 4x200 bayanlarda. Ancak diğer ekiplere baktığımızda da iyi 4'lüler vardı. Avustralya ve Çin yarışın plase isimleri olarak gösteriliyordu. Sürpriz ise Pellegrini'li İtalya idi.
Hemen hemen her takımda 200 metreyi rahat yüzebilecek önemli isimler olduğundan kafa kafaya gitti kopmalar çabuk yaşanmadı. Hatta yarışın 6. olan Macarlar bir ara 2. sıradaydı. 500 metreden sonra kopmalar başladı. Yarış zaten dünya rekorunun üzerinde takip ediliyordu. Avustralya'lı ekip yarışın başından beri tempoyu belirleyen isimdi. Amerika ve Fransa arasında bir dönem rekabet oldu ancak Fransızlar yarıştan beklenmedik bir şekilde çabuk düştü. Çin oldukça etkili bir yarış çıkarttı. Avustralya'nın 700 metreye geldiğinde birinciliği belli olmuş gibiydi. İkincilik çekişmesi Amerika-Çin arasında yaşandı ve Çin gümüşe uzandı. Amerika ve Fransa hayal kırıklığı yarattı. Öyle ki Fransızlar İtalya'ya da geçilerek ancak 5. olabildi.

Bugün yarı finallerini izlediğimiz bayanlar 200 kurbağalama ve erkrkler 200 metre sırtüstü finalleri yarın yapılacak. Yine 200 metre karışık ile Phelps 6. altınını ararken, bayanlarda 100 metre serbest finali olacak.

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...