13 Ağustos 2008 Çarşamba

Pekin 08 - Yüzme #2


Pazartesi günü pause'lemiştik blogu. Eh verdik kendimizi olimpiyatlara. Son iki günün yüzme finalleri hakkında yazacağım. En son 4x100 erkekler'de kalmışız burada. Ne yarıştı ama hala etkisindeyim neredeyse. Neyse dönelim konumuza. İlk gün 12 Ağustos..

Phelps 3.madalyasını hedefliyordu 200 metre serbest yarışında. En büyük rakibi olarak gördüğüm genç yüzücü Koreli Park Taehwan'da mücadeledeydi. Phelps yarışı baştan sona önde götürdü. Zaten kendisine ait olan dünya rekorunu yaklaşık 2 saniye kadar geliştirerek altın madalyasına ulaştı. Böylece 3/3 yapmış oldu. Koreli Park 2. olarak gümüş kazandı. Bir diğer Amerikan yüzücü Peter Vanderkaay 3. olarak bronz amdalyaya ulaştı ve Amerika bu dalda 2 madalya birden kazandı..


100 metre sırtüstü kategorilerini hem erkeklerde hem de bayanlarda Amerikan yüzücüler domine etti adeta. Bayanlarda Natalie Coughlin uzun süre rekorun önünde yüzdü ancak son andaki tempo düşüklüğü rekor kırmasını engelledi. Kirsty Coventry yine 2004'teki gibi 2. oalrak gümüş madalya kazandı. Bir diğer Amerikan yüzücü Holzer 3.oldu.

Erkekler 100 metre sırtüstünde bir dünya rekoru geldi. Aaron Peirsol 52.54 saniyelik derecesiyle altın amdalyaya ulaşırken vatandaşı Greves gümüş madalya aldı. Böylelikle Amerikan yüzücüler 100 metre sırtüstü yarışlarından toplam 4 madalya birden çıkarttı. Bronz madalya ise aynı dereceye sahip iki isme gitti. Rus Vyatchanin ve Avustralya'lı Stoeckel bronz madalya aldılar.

100 metre bayanlar kurbağalamada favorilerimden Megan Jendric kulvarının dezavantajıyla belkide yarışı beklemediğim bir şekilde 5. sırada bitirdi. Avustralya'Lı rekortmen Leisel Jones beklenildiği gibi altına uzanırken Amerikan yüzme ekibine son anda dahil olan Rebbeca Soni ise gümüş madalyaya ulaştı.

Gelelim bu sabaha ...
Bayanlar 200 metre serbest finalinin en büyük favorisi 20 yaşındaki genç İtalyan Federica Pellegrini'ydi. Pellegrini iki gece önce 400 metre serbest yarışında hayal kırıklığı yaratarak 5. olabilmişti. Pellegrini yarışa iyi başladı ve son 50 metrede dünya rekoru temposuyla yüzerek hem altın madalyanın hem de rekorun yeni sahibi oldu. Yarı final serilerinin en iyisi Sara Isakovic 0.15 saliselik farkla ikinci sırayı alırken, Çin'li Pang'da seyircisinin önünde bronz madalyaya ulaştı. Yine yarışmanın favorilerinden Amerikalı Hoff iyi bir yarış çıkaramadı ve 4. olabildi.

200 metre kelebek yarışı öncesinde Phelps 4. altın madalyasını kazanacağından emin bir şekilde en çok sevdiği kulvar olan 4. kulvara geliyordu. Macar Cseh'in de altın hedefi vardı ancak Phelps gibi bir yüzücü varken bu oldukça zor ve zahmetli bir iş olarak görünüyordu.
Nitekim Phelps yarışın başından beri tempoyu ayarlayan isim oldu. Phelps son 50'ye girerken
rakipleriyle arasındaki fark 1 boya kadar çıkmıştı bile. Macarların madalya umudu Cseh o andan itibaren atağa kalktı. Phelps'i yakalamak üzereydi ancak Phelps 4. altınını bir rekor daha kırarak kazandı. Cseh az bir farkla 2. sırada kendine yer buldu. Phelps'in önündeki bir diğer yarış 100 metre kelebek. Cseh'e bu sefer daha da dikat etmesi gerekecek..

200 Metre bayanlar karışık finalide baya baya heyecanlıydı. Coventry'nin kazanmasını istiyordum bu yarışta ancak olmadı. Avustralyalı Stephanie Rıce 0.14 saliselik farkla altın madalyaya uzanan isim oldu. 100 metre sırtüstünde Coventry'nin önünde altına uzanan Coughlın bu yarışta 3. olabildi. 400 metre karışıkta olduğu gibi yine sürpriz olmadan Coventry ve Rice ilk ikiyi paylaştı.

Coventry aslında en iyi dal olan kurbağalama öncesi liderliği almıştı ve ben rahat bir şekilde serbesti de yüzüp altını alacağını tahmin ediyordum. Nitekim kurbağalaması sayesinde son 50'ye önde girdi ancak Rice'in atağı ile az farkla yine altını kaçırdı Coventry. Hoff ise dereceye giremedi ve 4. oldu..


Günün son yarışı erkekler 4x200 metre yarışıydı. 4x100'ün etkisi hala devam ederken 4x200'de neler olacak çok merak ediyordum. 4x100'de altını son anda kaptıran Fransızlar yarı final elemelerini geçemedi ve finale çıkamadı. Amerikan ekibine rakip olarak ben Rusya ve İtalya'yı görüyordum. Yarışın tabi en önemli hikayelerinden biride Phelps ve 8/8 rekorunun devamıydı..

Phelps ilk yüzen isimdi Amerikan ekibinde. Daha ilk yüzücüyle Amerika farkı 2-2.5 boya kadar çıkarttı rakipleriyle ve aynı zamanda rekor temposu ile. Bir rekorun daha geleceği belliydi ve Amerika'nın altını da. Phelps takım arkadaşları arasında en iyi zamana imza atarak sırasını teslim etti. Çok rahat bir yarış çıkartan Amerikan ekibi dünya rekorunu yaklaşık 6 saniye geliştirdi. Uzun süre kırılamayacak bir rekorun sahibi oldular böylece.

Phelps'de 5/5 yapmış oldu.. Unutulmazlar arasına girmek için kazanması gereken 3 yarış daha var. Bakalım Phelps için 4-5 gün sonra neler diyeceğiz..

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...